een hollandse Art-Deco
© Atelier GlassJohs

      


Inleiding
Twee ramen - één uit 1920 met abstract bloemmotief en één anno 2014 met lotus-decoratie. Het oude raam is één van de 6 segmenten van een groot glas-in-loodraam. In de rubriek Glazen Verhalen van GlassJohs staat meer over dit oorspronkelijke raam.
Op deze pagina volgen we de wording van het nieuwe, dat een plaats gaat krijgen in het bovenlicht van één der toegangsdeuren. 

Ontwerp
Het ontwerp is getekend met behulp van GlassEye 2000. Uitgangspunt is het oude raam. Het abstracte bloemmotief is vervangen door een lotus, op verzoek van de opdrachtgever. De decoratierand bovenaan vervalt, daarvoor in de plaats worden de ranken compleet gemaakt met gele knoppen. De guirlande is iets gedetailleerder uitgewerkt. Er wordt een smalle lichtgroene rand toegevoegd, waarmee het raam een ontwerp-technische verbinding krijgt met de overige glas-in-loodramen in het huis. Deze zijn alle verder ongedecoreerd, maar wel voorzien van een soortgelijke lichtgroene rand.

klik hier voor de ontwerptekening bovenlicht

Uitvoering
Het raam wordt in dubbelglas gevat, glasmaat incl. 2x kern Y-lood  H 664 x B 809 mm
Glaspakket: Artista kleurloos en l.geel ('zand'). Antiek bleekgroen; Kathedraal (3 structuren) goudgeel, d.groen en blauwgroen licht; Streaky rose. Lood: 8mm H, rand 8mm Y. Aantal glasdelen 134, techniek: glas in lood.

                                      
           werktekening (klik foto voor vergroting)                
het eerste glas gesneden  (klik foto voor vergroting) 

           
           het glas gesneden

                        
          loodzetten                                                                      detail loodzetten guirlande        

                   
          de lotus  'fijngeslepen' ....                                      ..... en in lood gezet

 
  het geheel is in lood gezet, 'strokend' gemaakt, gecorrigeerd  en  dichtgestreken
.
De eerste zijde is  gesoldeerd. Daarna is het paneel gekeerd zodat de andere kant behandeld kan worden. Het keren is nog een delicaat klusje, want het raam heeft (nog) geen verband. Dat komt omdat er geen staallood is gebruikt en doordat het pas eenzijdig gesoldeerd is. Staallood is niet noodzakelijk omdat het raam straks in dubbelglas gezet wordt.

 

Inmiddels zijn beide zijden gesoldeerd. Het paneel kan rechtop staan. Eindelijk is te zien  wat het licht met het glas 'doet'. De lotus is het gloeiende middelpunt geworden, en de guirlande wappert bijna het paneel uit!

Afwerking
We zijn toe aan de laatste bewerkingen:
- grondig ontvetten (stearineresten) en reinigen
- patineren: lood en tin krijgen een donker uiterlijk
- opnieuw reinigen: de patinaresten moeten weggespoeld worden, en het glas moet brandschoon zijn
- raam drogen en anti-oxidant op lood en tin aanbrengen en uitwrijven

De anti-oxidant heeft het geforceerde oxidatie-proces, in gang gezet door de patina, geneutraliseerd. Lood en tin zijn nu even donker en beide glanzen.  
  
 
         
de lotus gloeit                                                                                patineren en anti-oxidant aanbrengen


Klik hier voor een foto van de gepatineerde lotus

Het raam is in dubbelglas gezet. Isoglas heeft een beschermende en conserverende werking op het glas in lood en bewerkstelligt een goede warmte-isolatie op de plaats waar het geïnstalleerd wordt. Er zijn kleurloze siliconenenkussentjes  gebruikt om het tafereel precies in het midden te houden. Het plaatsen in dubbelglas is gedaan op de Glas in Loodboerderij te Haule.

N.B. de Glas in Loodboerderij is na de coronatijd niet meer in bedrijf gekomen. Websiterechten zijn overgenomen door Glasatelier Bonder in Groningen.

Klik hier voor foto's van het raam in dubbelglas, klik hier voor het geïnstalleerde raam


 

> naar portfolio overzicht 
<
 naar homepage
> Glazen Verhalen


© 2014 Atelier GlassJohs