De School van GlassJohs
© 2020 Atelier GlassJohs
Werkomschrijving
Een opdracht voor 2 ramen van elk 18 glasdelen. De ramen worden naast elkaar geplaatst; ze zijn spiegelbeeldig. Techniek: glas in lood. Formaat: 300 x 1310 mm.
Gebruikt zijn 2 glassoorten, Spectrum Waterglas Rood en IJsbloemglas.
Lood: alle randen 8 mm H Staallood. Binnenin 8 mm H.
Afwerking: tweezijdig gekit.
Geplaatst in de hal van een woonhuis uit 2000. Standplaats Heerenveen.
ontwerptekening in GlassEye
plaats van bestemming
De School van GlassJohs
Cliënt heeft het motief gekozen uit de portfolio van Atelier GlassJohs: De Achterdeur. 'Graag dezelfde kleur rood'. Het ontwerp van deze ramen is een variant hiervan, vandaar de weidse benaming 'De School van GlassJohs'
Voorbereiding
Met het Glass-Eye programma wordt de tekening gemaakt en 2x uitgeprint. Één exemplaar op de werktafel, één wordt verknipt voor de sjablonen. Die op het werkblad wordt afgedekt met zelfklevend folie, zo blijft de tekening schoon, er volgt nl nog een tweede raam. Weliswaar in spiegelbeeld, maar daarvoor wordt het glas voor één keer met de voorzijde naar boven gelegd.
Glassnijden
Voor het rode glas wordt rekening gehouden met de looprichting van de golven in het waterglas. De ijsbloemen bloeien alle kanten op, het maakt dus niet uit in welke richting gesneden wordt.
In Lood zetten
Bij het loodzetten worden de delen waar nodig geslepen. Nauwkeurig wordt de onderliggende tekening gevolgd.
het loodprofiel bovenaan wordt het laatst geplaatst
Corrigeren en dichtstrijken
Met behulp van loodmes en hamertje wordt het lood waar nodig in de correcte positie gebracht, het zg. 'strokend' maken. De onderliggende tekening is leidraad voor een precies resultaat.
Hier en daar wordt een strookje lood toegevoegd om de lijnen netjes te laten doorlopen of om ze vloeiend in elkaar te laten uitkomen.
Het lood wordt daarna op de kruispunten dichtgestreken als voorbereiding op het solderen. De rest van het lood blijft open staan om het raam na het solderen aan twee kanten te kunnen kitten.
Solderen
De kruispunten worden ingesmeerd met stearine om de soldeer goed te laten vloeien en hechten. Het lood moet schoon zijn, en vrij van aanslag. Waar oxide is verschenen zal de soldeer niet hechten. Het lood dient dan eerst, bijv. met fijne staalwol, geschuurd te worden tot het weer zilverkleurig is.
Waarom is dit zo'n mooie fase? - Als de eerste zijde klaar is, kan het raam eindelijk rechtop: een eerste blik erop terwijl het licht er doorheen gaat.
Het raam wordt gekeerd, en ook van de tweede zijde het lood gecorrigeerd en op de kruispunten dichtgestreken, waarna gesoldeerd.
Kitten
Glaskit is een speciale zuurvrije emulsie om de ruimte tussen glas en lood op te vullen. Na uitharding van de kit krijgt het raam een zekere stijfheid. Daarnaast wordt het wind- en waterdicht. De kit bestaat uit lijnolie met vulmiddelen, en kan verdund worden met een weinig water.
Kitten is niet altijd noodzakelijk. Als het raam bijvoorbeeld in een niet-bewegend kozijn komt tegen bestaand vensterglas, of als het in thermopane gezet wordt. In dit geval kies ik voor tweezijdig kitten om de stijfheid te bevorderen. Bovendien is er aan de buitenkant hier en daar flinke afstand tussen soldeerpunten. Dat betekent dat het lood makkelijk opzij kan bewegen, van het glas af.. Tweezijdig kitten voorkomt dat.
Direct na het kitten wordt het lood dichtgestreken en de restkit weggehaald. De kit is na een paar weken uitgehard. Nog een finale schoonmaakbeurt en dan zijn de ramen klaar.
> top deze pagina
> naar pagina Glas in Lood
> naar Portfolio
> naar Ontwerpen Atelier GlassJohs
> home
© 2020 Atelier GlassJohs