Glazen Verhalen / Glaskunst in Heerenveen
Een hollandse Art-Deco                                       
© Atelier GlassJohs


In het buitengebied van Heerenveen staat een huis uit ongeveer 1919. Het is van voor tot achter voorzien van glas in lood. Het meeste bestaat uit 'gewoon' ongedecoreerd lichtgeel Artistaglas. Aan één raampartij is uitgebreider aandacht besteed.


Die raampartij omvat drie hoofdramen met bovenlichten. Aan de rand is een decoratieve bies aangebracht. Het middelste bovenlicht heeft een decoratie in hollandse Art-Deco stijl. Een abstract bloemmotief, omringd door ranken met gele appeltjes, of mogelijk meeldraden met stuifmeelknopjes, en een blauwgroene guirlande. De blauwe bies loopt bovenaan door het tafereel, enkele ranken missen daardoor het gele appeltje.

Ter versterking zijn in de zes ramen horizontale windroeden aangebracht, die meestal keurig meelopen met een loodlijn.
In het middelste bovenlicht is de windroede lager aangebracht dan in de ramen ernaast, om het zicht op de decoratie te sparen. Niettemin loopt de roede dwars door de guirlande. Voorbeeldje van uitvoeringstechniek waaraan de decoratie noodgedwongen ondergeschikt is geworden.

Meer over toepassing windroeden: klik hier

Het huis heeft aan de achterzijde een portiek met een aantal treden omhoog, die bij de achterdeur uitkomen. Een achtergevel met allure, waardoor het lijkt of het huis omgekeerd staat: aan de straatzijde zijn er alleen ramen. In de zijgevel is nog een deur, die als hoofdingang gezien kan worden.
B
oven de achterdeur zit een raam dat waarschijnlijk ooit glas in lood bevatte. Daar zit al jaren vensterglas in dat, o gruwel, voorzien is van plaklood, om het enigszins te laten lijken op de andere ramen. Het plaklood-raam gaat vervangen worden. GlassJohs heeft een ontwerp gemaakt  passend bij het andere raam, maar op verzoek van de opdrachtgever voorzien van een lotus-motief. Dit is de ontwerptekening van het nieuwe bovenlicht:

In de Portfolio pagina Een Hollandse Art-Deco volgt u de wording van dit raam.


> naar Glazen verhalen

> naar Glaskunst in Heerenveen

> home 


 © Atelier GlassJohs 2014