Slijpen  

                   


Inleiding

Bij de tiffany-techniek zijn de glasdelen vaak klein, of gecompliceerd van vorm. Het snijden lukt dan slechts bij benadering. Om de gewenste vorm te verkrijgen is slijpen noodzakelijk. Het mooiste resultaat wordt verkregen wanneer de glasdelen goed aansluiten, als puzzelstukken. De tinlijnen worden dan gelijkmatig.

Benodigdheden

a. slijpmachine

b. accessoires

ad a. slijpmachine

Het slijpen gebeurt met een slijpmachine. Ze zijn te koop vanaf plm € 100,-. Investeer je € 200,- dan heb je een comfortabele met een automatisch water-toevoersysteem.   Tijdens het slijpen dient de kop nl. voortdurend nat gehouden te worden. Een sponsje zorgt voor de watertoevoer van onder het werkoppervlak naar de slijpkop. Spoel dit sponsje regelmatig uit, anders slibt het dicht met glaspoeder. Vervang het als het niet voldoende water meer aanzuigt. De duurdere  machines hebben een automatisch watertoevoer-systeem. Een goede investering, want  dit vergemakkelijkt het slijpen. 

ad b. accessoires

- slijpkoppen
- sponsjes
- glasklem
- verhoogplateau
- opvoerpompje
- spatscherm
- beschermplateau met vergrootglas
- veiligheidsbril
- vingertopbeschermers

Slijpkoppen

De slijpkop is een koperen cilinder die rondom voorzien is van diamantslijpsel. Ze zijn er met uiteenlopende diameter. Voor kleine hoekjes en ingewikkelde vormen is een slijpkop met kleine diameter nodig, de zg. slijpdoorn (Ø 3 tot 6 mm). De slijpdoorns hebben ook bovenop diamantslijpsel, waardoor er gaatjes mee geboord kunnen worden. Of preciezer: de gaatjes worden erin geslepen. Voor het grovere en meer gewone werk zijn er slijpkoppen tot  Ø 29 mm. Een standaard slijpkop is 19 mm. De koppen zijn verkrijgbaar met een fijne of een wat grovere structuur. Het is wenselijk om over een drie of viertal diameters te beschikken. Van de grotere diameters is het raadzaam om over één met grove, middel en fijne korrel te beschikken.
De meeste slijpmachines hebben een as waarop 2 slijpkoppen gemonteerd kunnen worden. De grotere diameter beneden, de kleine boven. Handig om afwisselend in één arbeidsgang het algemene en het precisiewerk te kunnen doen. Plaats een verhoging op het slijptableau bij gebruik van de bovenste slijpkop. Houd tijdens het slijpen een kletsnat sponsje tegen de slijpkop. Voer voortdurend water aan. De onderste slijpkop kan vervangen worden door een opvoerpompje (foto onder). Dit hulpmiddel zorgt voor watertoevoer naar de boven gemonteerde slijpdoorn. Dit werkt alleen bij slijpmachines met automatische watertoevoer. 

20200711_183249-2.jpg
opvoerpompje

Het slijpen

- Gebruik de slijpkop met een zo groot mogelijke diameter. Deze heeft de grootste omtrek en slijt daardoor minder snel. Schakel alleen over op een kleinere als de holte dat vergt, kies telkens het formaat dat net in de holte past. Realiseer je dat een kop met kleine diameter ook een klein oppervlak heeft, die daardoor relatief snel slijt. De dunne dus bewaren voor het precisiewerk. 

- Beweeg het glas langs de slijpkop. Druk niet op het glas (het zal breken), maar duw het op rustige wijze horizontaal tegen de slijpkop. Duw niet te hard: de slijper moet slijpen, de hand moet sturen.

- Gebruik langzamerhand de gehele hoogte van het slijpoppervlak door de slijpkopstand in hoogte te variëren.

- NOOIT het glas slijpen met een (bijna) droge slijpkop. Zorg voor een ruime watervoorziening. Houd zowel het glas als de kop voortdurend nat. Liever teveel dan te weinig water. Je gebruikt pas voldoende water als het lekker rondgeslingerd wordt. Liever een natte muur dan een droge slijpkop. Zet een uitvouw-scherm om de slijpmachine.

- Gebruik een veiligheidsbril en een transparante horizontale afscherming met ingebouwde loupe. 

Bij gebruik van de dunne slijpkop boven op de gewone, dient de natte spons met de hand tegen de kop gehouden te worden. Bij de machine met automatische watertoevoer is een vernuftig accessoire te koop dat zorgt voor een waterstraaltje gericht op het bovenste gedeelte. Dit. zg. opvoerpompje wordt gemonteerd op de plaats van de onderste slijpkop. Dit werkt heel comfortabel, want je hebt twee handen vrij voor het glasslijpen.

- Gebruik vingertopbeschermers als het glas uit de hand geslepen wordt. Gebruik voor kleine glasdelen een klem. Voor grotere stukken is deze ook aan te raden. Denk eraan dat bij gebruik van de klem het glas hoger tegen de slijpkop komt.

     slijpmachine en klem    klem voor kleine glasdelen
- foto rechts: de klem staat op een verhoging om comfortabel met de bovenste slijpkop te kunnen werken.

- Door het slijpen gaat de agressie uit het glas: de gevaarlijke scherpte verdwijnt. Ook bij het verwerken van glas in lood is het aan te raden het glas even te slijpen. De hoekjes iets stomp maken vergemakkelijkt het zetten.

- Bescherm je tegen wegvliegende glassplinters: draag een veiligheidsbril tijdens het slijpen. Monteer een afschermplateau op de slijpmachine (linkerfoto). 

Onderaan deze pag. staat een gratis download met de gebruiksaanwijzing van een slijpmachine. Voor vragen of opmerkingen: gebruik het contactformulier


> top
> Tiffany
> tips & trucs
> Glas in Lood techniek
> home


Handleiding kristall
PDF – 54,3 KB 1240 downloads

2015 © Atelier GlassJohs