Glazen Verhalen / Glaskunst in Heerenveen
(Géén) gekleurde ramen voor Trinitas                               
 

© Atelier GlassJohs


In Heerenveen is in 2012 een multifunctioneel kerkgebouw geopend: Trinitas. Kerken worden tegenwoordig gesloten, hier is daarentegen een nieuwe  geopend. Het gebouwencomplex omvat een grote en een kleine kerkzaal, vergaderruimtes en zelfs een Grand-Café.  Naast de kerkdiensten worden er concerten gegeven en minsten drie koren repeteren er wekelijks.
Het gebouw is ontworpen door architect Hans Evers. Rondom de grote kerkzaal lopen in golven 28 ramen:

                                                                              
                                                       14 ramen links                                                                                 14 ramen rechts    

De PKN gemeente die het gebouw gebruikt en beheert, heeft een kunstcommissie benoemd. Deze commissie heeft in 2014 een ontwerp gemaakt voor glaskunst in de eerste 6 ramen. Jurjen K. van der Hoek heeft daarvan onderstaande foto en fotoshop gemaakt.

                                                             Interieur grote kerkzaal Trinitas                                                           foto en photoshop: Jurjen K. van der Hoek
        

Toelichting bij het ontwerp

We zien een doorgaande beweging omhoog. De krommingen zijn herhalingen van de lijnen in het liturgisch meubilair (zie ook Liturgisch glas voor Trinitas).  Rechts ‘Pasen’, hier overheersen de blauwen en groenen, het motief is aarde, met land en water, golvend water.  In het ontwerp zijn gestileerde vis-motieven zichtbaar, de Ichtus. Bovenaan het hoge raam is in het deels kleurloze glas een maanmotief te herkennen, het staat voor de verbinding met de hemel.
Links ‘Pinksteren’,  met dominante roden en gelen, ‘geest’ en ‘vuur’. Geabstraheerde vogelmotieven zijn waarneembaar.  Bovenaan een zonmotief, ook hier een open verbinding naar de hemel.

Techniek
De techniek is glasfusing, een samensmeltingsproces. Het glas wordt in drie lagen gefused en verkrijgt daarbij een dikte van ca. 9 mm. De gefusete panelen worden in metalen houders voor de ramen geplaatst. Brenda Bleijenberg van Glasatelier Het Glazen Nest te Oldenzaal is de beoogde uitvoerder. Overigens staat het plan in de ijskast, want de financiering is niet rond.  Details over dit project: zie glaskunst voor Trinitas (jouwweb.nl).


   

> Glaskunst in Heerenveen

> naar Liturgisch glas voor Trinitas
> naar Glazen verhalen
> home 


 © 2014 Atelier GlassJohs