Twee profielen                                                                                                                                 AltenburgA8-4.jpg    AltenburgN9-7.jpg                                                                                                                                                                         
© 2020 Atelier GlassJohs


Inleiding

Mijn aannemer heeft onze badkamer netjes verbouwd, nu is het mijn beurt  om van hem  werk aan te nemen en uit te voeren.

Hij wil graag zijn profiel en dat van zijn vriendin terugzien in de ramen die straks geïnstalleerd worden in de achtergevel van hun huis.

Het worden vrij kleine ramen, ongeveer 20 x 40 cm. Ik gebruik voor het silhouet de koperfolietechniek: lijnbreedte 3 á 4 mm, waarmee de gelijkenis met de tekening kansrijk is. Horizontalen en verticalen 6 mm H-lood, de rand 14 mm Y (waarvan 8 mm zichtbaar)

Het glas mag licht tegenhouden: op de zuidkant komt voldoende licht binnen. En minder doorzichtig glas helpt tegen inkijk.

Beide worden in dubbelglas gezet. Het lood voor de randen krijgt derhalve Y-profiel.

Glassoorten: Muffle, ripple, kathedraal, waterglas. Aantal glasdelen 21 per raam.

Het slijpwerk aan het profiel zal tijd gaan kosten. We moeten voorzichtig te werk gaan: de hoofden bestaan elk uit maar één glasdeel en we willen graag gelijkenis zien met de tekening...


Voorbereiding

Het basismateriaal voor beide profielen is een potloodtekening. Beide worden gefotografeerd en geïmporteerd in Glass-Eye, zodat ze op de laptop overgetrokken kunnen worden. Met legio Glass-Eye verbindingspunten kan het profiel nauwkeurig gevolgd worden. Vergelijk de tekening met de computerversie eronder. 

Er is al heel wat tijd in gaan zitten voor de glassnijder op het glas gezet wordt.
De voorbereiding op het scherm moet zorgvuldig geschieden  om straks bij de uitvoering een passende gelijkenis te verkrijgen. Verder moet de materialenlijst gecheckt en voorraad aangevuld worden: juiste glassoorten, idem loodlijsten en kleinmateriaal.


                         


Na wat vingeroefeningen en overleg met client zijn deze tekeningen het uitgangspunt. Het profiel blijkt perfect te lijken, en de achtergrond is zoals gewenst: kleurrijk en klassiek, met redelijk ondoorzichtige glassoorten. 

Opdrachtgever voelde niet voor het aanvankelijke vrijere ontwerp voor de achtergrond, hij bleef liever bij de klassieke jaren 30 ruitjes. Als zijn profiel maar goed uitkwam! De klant is koning. 

Achteraf zou het me niet verbazen wanneer de potloodtekening lastiger te maken zou blijken dan mijn Glass-Eye versie. De gelijkenis met levende personen is moeilijk te treffen als je een potloodtekening maakt. Mijn hulpmiddel, het tekenprogramma GlassEye, werkt echter doeltreffend, de profielen gelijken goed. Dat moeten we nog maar zien als straks het glas geslepen gaat worden.
Dat slijpen lijkt nu al de hoofdzaak te worden. In ieder geval liggen 4 slijpkoppen klaar, waaronder één met zeer kleine diameter. 


 

 

 


Het profiel van Vriendin blijkt ook uitstekend te gelijken. 

De uitdaging in deze opdracht is de herkenbaarheid in de tinlijn straks te behouden.  Wellicht ga ik er nog spijt van krijgen dat ik niet dringend een abstracte variant geadviseerd heb...


Uitwerking

Foto links: het grove slijpwerk is klaar. Met de 3 mm slijpkop en later de manipulatieve koperfolie-toepassing hopen we de gelijkenis treffend te krijgen.

So far so good: op de tekening zijn de profielen goed gelijkend. Nu de uitvoering. Na het snijden komt het grof- en fijnslijpen. Dit laatste is cruciaal voor een goed gelijkend resultaat. Er zijn slijpkoppen beschikbaar met diameter  van 3, 6, 19 en 25 mm. Voor de subtiele lijnen en krommingen komen we een heel eind met de 3 mm kop. Hoekjes en scherpe bochten zullen met behulp van de scalpel in de koperfolie gesuggereerd moeten worden. Onder de tinlijn kan de scheiding tussen glasdelen enigszins gemanipuleerd worden door het variëren van de koperfoliebreedte. Een maatregel waarbij het resultaat dichtbij de ontwerptekening kan blijven.                         

Foto's rechts: bovenste foto grof geslepen, onderste foto na behandeling met 3mm slijpkop.


 

De 'hoofd' zaak is klaar. Dit gedeelte wordt in tiffany uitgevoerd. Profielen en de aansluitende glasdelen worden voorzien van koperfolie.

 

foto links:
Een blik op de werktafel, je ziet het loodzetten.

Foto rechts: de dunne slijpdoorn heeft een hoge positie omdat de as van de motor  er niet doorheen gaat. De normale automatische watertoevoer werkt hier niet. Een vernuftig opvoerpompje lost dit probleem op. Beide handen zijn nu vrij om het glas  te bepotelen. 

 

20200711_183226a.jpg      20200711_183146.jpg

We komen toe aan het loodzetten. De ramen worden in thermopane gezet, dus voor de randen wordt Y-lood gebruikt. De hoeken worden in verstek gesneden. Het binnenwerk wordt uitgevoerd met H-lood 6mm.

Y-profiel-2.jpg    20160203_123941-1.jpg


 

Profiel en aangrenzende glasdelen zijn voorzien van koperfolie, ondergrond voor de tinlijn

Het tweede paneel  voorzien van koperfolie en geloodzet 

Koperfolielijnen zijn vertind; loodkruispunten gesoldeerd.
Voor 't eerst rechtop: het licht gaat erdoor, het glas toont z'n structuur. De kleur varieert met de wisseling van achtergrond en lichtintensiteit

Een blik in het atelier. Het tweede silhouet is in behandeling

De portretten zijn klaar. Glasbedrijf Balink te Heerenveen gaat ze in dubbelglas zetten waarna ze geïnstalleerd worden in Oudehaske

Nawoord:  De ramen zijn inmiddels geplaatst. Afgezien van het vroegtijdig voldoen van de rekening, heeft opdrachtgever uit tevredenheid over het resultaat GlassJohs en zijn vrouw getrakteerd op een High Tea. Een bijzondere meerwaarde voor deze zeer persoonlijke opdracht.


 

 


< terug naar portfolio overzicht 
< home


2020 © Atelier GlassJohs