Glazen Verhalen
Een Tiffany-lampje (2)                                  
© Atelier GlassJohsIn de Tiffany-wereld kijken we niet op van werkstukken met honderden glasdelen. Een uitschieter is deze lamp van pakweg 4.500 glasdeeltjes.  Er moeten duizelingwekkend veel werkuren in zitten. We zien oosterse taferelen met een onwaarschijnlijke detaillering. Glassoorten in eindeloze variëteit zijn verwerkt: glas met samengestelde kleuren, parelmoer, halfedelstenen en glasnuggets. De ronding van de lamp is in drie secties verdeeld.

 


Elke sectie heeft identieke motieven: een weelderig geklede geisha, een pronkende pauw, een lotusbloem, en boven de pauw slangenkopmotieven. De pauw alleen al telt ca. 500 glasdelen, en dat driemaal. De decoraties dragen voor de hand liggende symboliek als vruchtbaarheid, schoonheid, reinheid, dienstbaarheid, bescherming tegen kwaad. Onder en boven is  randversiering aangebracht met bloeiende lotus, hibiscus en magnolia.
(foto's: Jaap van Belzen) 

                                                       ca. 4.500 glasdelen, oosterse motieven in tiffanytechniek

details van de lamp, klik afbeelding voor vergroting:
 
               
slangenkoppen                    pronkende pauw              geisha                                                 weelderige kleding


 

    

> naar Glazen verhalen
> home 


 © 2014 Atelier GlassJohs