Glazen Verhalen
  

 

De Pendulevitrine                     

© 2021 Atelier GlassJohsAls hij niet met glas bezig is, maakt GlassJohs wel eens een 'Wooden Puzzle'. Je begint met een doos waarin dunne houten plankjes zitten, met laser-vóórgesneden onderdelen die zonder lijm of schroeven in elkaar gezet kunnen worden. In dit geval: een Pendule. Hij doet het echt! Pendules vangen stof, dus wat gaat GlassJohs maken? Een glazen vitrine.

De doos met plankjes. 166 onderdelen moeten tezamen een Pendule gaan opleveren. Alleen de asjes, het opwind-mechaniek en de sleutel zijn van metaal, de rest is van hout, inclusief de tandraderen. Opwindend!                                                       

Pendule, merk ROKR


Even lekker doorwerken en het wonder staat er: een lopende klok, met slinger. 
Hij is wel erg open en bloot. Stof en spinnen zullen zijn deel zijn. Daar weet GlassJohs wel raad mee: er moet een vitrine komen. Eerst maar een tekening om een beeld te krijgen hoe die er ongeveer uit moet gaan zien.           

de tekening geeft een eerste indruk


Er zijn 7 glasdelen nodig. Koperfolielijnen en tinsoldeer gaan voor de verbindingen zorgen: tiffanytechniek.  Het glas is deels 2 mm, deels 3 mm dik. Gewoon wat beschikbaar is.
Bij dit heldere glas wordt koperfolie met zwarte achterkant gebruikt. Zo vormt het straks één geheel met de zwart gepatineerde tinlijnen.

Foto links: de 4 verticale delen zijn gesoldeerd. De vitrine komt op een spiegel te staan, voor versterking van het visuele effect van het lijnenspel in de pendule.

Foto rechts: de 3 dakdelen worden met tape voorlopig vastgezet om ze te kunnen solderen. Elke lijn moet horizontaal gehouden worden om deze te kunnen solderen.
De vitrine moet dus telkens van stand wisselen.

Foto links: even passen of de pendule ruimte genoeg heeft. Het effect van de spiegel is naar wens.
Foto rechts: de dakdelen zijn gesoldeerd. Het glas is nog vettig van de flux.
Om de zilverkleurige tinlijnen diepzwart te patineren, moeten ze volkomen vetvrij zijn, dus de fluxresten moeten goed verwijderd worden. Volgt een duchtige schoonmaakbeurt


De patina heeft een mooi effect. De vitrine is een sieraad in het interieur. En biedt doeltreffende bescherming tegen stof en vuil.


Twee weetjes:

- de constructie van de vitrine nam twee keer zoveel tijd als het in elkaar zetten van de Pendule.
- overeenkomst  tussen Pendule en vitrine: beide zijn gemaakt zonder lijm of schroef. > top
> glazen verhalen

> portfolio
> home


© 2021 Atelier GlassJohs