Glazen Verhalen
De Pendulevitrine
© 2021 Atelier GlassJohs
Als hij niet met glas bezig is, maakt GlassJohs wel eens een 'Wooden Puzzle'. Je begint met een doos waarin dunne houten plankjes zitten, met laser-vóórgesneden onderdelen die zonder lijm of schroeven in elkaar gezet kunnen worden. In dit geval: een Pendule. Hij doet het echt! Pendules vangen stof, dus wat gaat GlassJohs maken? Een glazen vitrine.
De doos met plankjes. 166 onderdelen moeten tezamen een Pendule gaan opleveren. Alleen de asjes, het opwind-mechaniek en de sleutel zijn van metaal, de rest is van hout, inclusief de tandraderen. Opwindend!
de tekening geeft een eerste indruk
Er zijn 7 glasdelen nodig. Koperfolielijnen en tinsoldeer gaan voor de verbindingen zorgen: tiffanytechniek. Het glas is deels 2 mm, deels 3 mm dik. Gewoon wat beschikbaar is.
Bij dit heldere glas wordt koperfolie met zwarte achterkant gebruikt. Zo vormt het straks één geheel met de zwart gepatineerde tinlijnen.
Foto links: de 4 verticale delen zijn gesoldeerd. De vitrine komt op een spiegel te staan, voor versterking van het visuele effect van het lijnenspel in de pendule.
Foto rechts: de 3 dakdelen worden met tape voorlopig vastgezet om ze te kunnen solderen. Elke lijn moet horizontaal gehouden worden om deze te kunnen solderen.
De vitrine moet dus telkens van stand wisselen.
Foto links: even passen of de pendule ruimte genoeg heeft. Het effect van de spiegel is naar wens.
Foto rechts: de dakdelen zijn gesoldeerd. Het glas is nog vettig van de flux.
Om de zilverkleurige tinlijnen diepzwart te patineren, moeten ze volkomen vetvrij zijn, dus de fluxresten moeten goed verwijderd worden. Volgt een duchtige schoonmaakbeurt
Twee weetjes:
- de constructie van de vitrine nam twee keer zoveel tijd als het in elkaar zetten van de Pendule.
- overeenkomst tussen Pendule en vitrine: beide zijn gemaakt zonder lijm of schroef.