Glazen Verhalen

De Electriciën         
 © Atelier GlassJohs


 

 

De vader van een vriendin was ooit electriciën.  Een mooi gebrandschilderd paneeltje herinnert aan de tijd dat er olielampen waren, en gasbranders. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd huis voor huis ‘geëlektrificeerd’. Een gouden tijd voor wie verstand had van elektra, en een beetje ondernemend was. Dit glas-in-lood herinnert aan die tijd. We zien de monteur en zijn assistente bezig met zaken waar de gewone mens geen notie van heeft. Ze zijn omringd door 'moderne' electrische toepassingen: straatlantaarns, plafondlampen, en als symbolen twee stoppen en een 'plus' en een 'min' teken. De kunstenaar heeft meer verstand van brandschilderen dan van electra: hij laat de electriciën met de blote hand aan een brandende lamp draaien…  

Het paneeltje was aan een opknapbeurt toe.  Het lood is bros, en er was glas gebroken, maar gelukkig niet het tafereel.

               

 Het kettinkje  was direct aan het lood gesoldeerd. Dat kan mooier.

Een mooi klusje voor GlassJohs.  Slechts 9 glasdelen, waarvan 2 nieuw gesneden moeten worden.
Zo’n paneeltje mag wel een wat mooier lijstje krijgen. Er zat gewoon H-lood 6 mm omheen. Ik heb nog een paar meter bol H-lood met een kopermantel, dat gebruik ik voor de rand.


bol H-lood met kopermantel

Het bolle profiel en de mantel maken het lood stug, heel geschikt  voor een rand. Nadeel: je kunt het niet open zetten. Het andere dwarse lood komt er tegenaan, niet erin. Dat maakt het solderen lastig. Daarom knip ik boven- en onderkant van het dwarslood weg, zodat het tussenstukje van de H een beetje uitsteekt, de 'ziel' van het lood wordt blootgelegd. Dat komt straks tegen het tussenstukje, de 'ziel', van het randlood.
De rand goed opmeten, en dan een verstekje zagen:

       

Het solderen deed ik met een kleine bout en minder dik  tindraad, om gemakkelijker kleine druppels soldeer te kunnen doseren. Ik wil zo weinig mogelijk soldeer op het koper hebben, maar er moet wel verbinding zijn.
Het gaat nooit helemaal zoals ik wil, maar het is toch wel netjes geworden.

Géén ketting  meer direct op het lood, maar oogjes met een nette verankering aan boven- en zijkant.  Ik neem per oog 15 cm electradraad  en maak het  kaal behalve  5 cm in het midden. Ik buig die 5cm tot een oog, de kale delen verdwijnen in de groef aan boven- en zijkant, waar ik ze vast soldeer.

 
tijdelijk voor mijn eigen raam: de electriciën


 

> top
> Glazen verhalen
> home


© Atelier GlassJohs