Glaskunst in Heerenveen                                   


(geen) glaskunst van Jan Murk de Vries (1919-2015) 

2023 © Atelier GlassJohs

foto: website www.janmurk.nl


De Friese schilder / beeldhouwer / glazenier / edelsmid Jan Murk de Vries (1919-2015) heeft in 1977 een aantal ramen van de nieuwe Openbare Bibliotheek met natuur-taferelen tot kunstobjecten gemaakt. Hij heeft een moderne techniek gebruikt: acrylaatverf op glas. Eerder voorzag hij met dezelfde techniek de ramen van de St. Michaëlskerk in Harlingen van monumentaal schilderwerk (foto 1).  Carine Hoogveld besteedt ruim aandacht aan De Vries in haar standaardwerk 'Glas in Lood in Nederland'. Zij vermeldt het kunstwerk in de Openbare Bibliotheek van Heerenveen. Bij een inventarisatie in 2023 echter blijkt het werk nergens meer te vinden. Wel heeft de bibliotheek op de eerste verdieping een groot fotokunstwerk over negen raamdelen (foto 2). Afgebeeld is een persoon met een boek, liggend in het gras.
Hier is iets bijzonders mee aan de hand: van binnen uit is niets te zien. ’s Avonds als het donker is en er binnen licht brandt, is van buitenaf niets te zien… rara?

foto 1  St. Michaëlskerk te Harlingen

foto 2  Openbare Bibliotheek, Heerenveen


De oplossing: de foto is aan de straatzijde geprint op gaas. Van binnen uit zie je het gaas niet, het werkt enigszins als een filter voor het daglicht. Van buitenaf is de print alleen zichtbaar in daglicht.
Ergo: we hebben niet te maken met glaskunst.

Terug naar Jan Murk de Vries. Carine Hoogveld noemt in haar boek ook werk van hem in de Openbare MAVO, aangebracht in 1981.
Helaas is dit acrylaatkunstwerk ook verdwenen. Er blijkt in de jaren 90 al mee afgerekend te zijn. Het was aangebracht op lage ramen. De kunst belemmerde het uitzicht. En de figuratie viel niet echt in de smaak. Kunst wordt niet altijd gewaardeerd.

 

 

 

foto 1: Website www.janmurk.nl


> top

> Glaskunst in Heerenveen

> home


2023 © Atelier GlassJohs