Glazen Verhalen


de Sint Willibrordus   

 © Atelier GlassJohs 


 

In Amsterdam heeft aan de Amstel ter hoogte van de Nieuwe Amstelbrug  een markante RK kerk gestaan, de Sint Willibrordus buiten-de-veste.  Het gebouw, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers (Rijksmuseum, Centraal Station), werd voortijdig zo bouwvallig dat restaureren te duur was. Die bouwvalligheid lag niet aan de bouwmeester: om financiële redenen week het parochiebestuur af van het oorspronkelijke ambitieuze ontwerp waardoor uiteindelijk het bouwtechnisch verband tekort schoot. In 1971 is de kerk afgebroken, precies een eeuw na het slaan van de eerste paal. De robuuste toren heeft maar de helft van die tijd het beeld van de omgeving bepaald. De kerk bezat gebrandschilderde glas in loodramen die helaas spoorloos zijn.  Tot onlangs een klein raam opdook met de uitbeelding van een monstrans, foto boven (klik voor vergroting).

Hoogstwaarschijnlijk had het ooit een plaats in de muur van de sacristie, als onderdeel van een reeks uitbeeldingen van rekwisieten uit de roomse liturgie. Er is grisaille in brandschildering aangebracht, om reliëf in het ‘goud’ van de monstrans te suggereren, en om de stralen in het blauwe glas te accentueren, stralen rond het heilige dat in de monstrans bewaard wordt. Het raam meet 55 cm in doorsnee. Het is in bezit van een kennis wier familie betrokken was bij de afbraak destijds. In die kring wordt gekeken of er meer ramen te traceren zijn.
Foto hiernaast: het raam  met de afbeelding van de monstrans, het trotse bezit van Jeannette Taylor. 

Wat verder rest van de kerk is een charmant paneeltje met een gebrandschilderde afbeelding. Dit glaasje werd ook bouwvallig, maar daar weet GlassJohs raad mee. Het heeft jaren aan een kettinkje in een driehoek gehangen, met als gevolg omhooggetrokken hoeken (zie ook: 'uitzakken'). Het is voorzien van nieuw 6mm lood, waarbij de buitenkant bol profiellood met kopermantel kreeg. Het oog wil tenslotte ook wat, en technisch heeft het paneeltje nu de gewenste stijfheid. Zie foto's hieronder  (klik voor vergroting).


 

.

...charmant paneeltje...

...omhooggetrokken hoeken...

foto onder:  bol profiellood met kopermantel

.

de nieuwe lijst


 

De Sint Willibrordus-buiten-de-veste in 1964 (Amsterdam) Architect: Pierre Cuypers 


 

 

 

 

> top
> Glazen verhalen
> portfolio
> home


2015 © Atelier GlassJohs