Glazen Verhalen
  

 

Het Engelenkoor                    

© 2021 Atelier GlassJohs


Als hij niet met glas bezig is, zingt GlassJohs wel eens in een koor.  Maar de tijden zitten niet mee. Corona beperkt de mogelijkheden. Sterker: zingen in een koor is gevaarlijk!  GlassJohs zoekt compensatie met zijn eigen Engelenkoor.  Ook handig voor in de kerstboom. En passant krijgt het koor gezelschap van een sneeuwman en een kerstboom.                       

De tekening als grondslag.  Meteen maar een veelvoud, wel zo praktisch als er meerstemmig gezongen wordt.

 Ik kies doorzichtig geel Artista-glas voor de engelen.
Met het eerste snijwerk komen de contouren in beeld.                                                           

Mijn klanten krijgen er lucht van, de bestellingen stromen binnen.

Voor zoiets is er 'markt'. Gelijk maar wat meer ontwerpjes maken.  
Het snijden gaat snel:  5 delen per boompje, 4 per sneeuwman. Volgens tekening bevat de sneeuwman 7 delen, maar de neus wordt gesmokkeld, en de armen worden opgeplakt, het middendeel is dus 1 stuk, zie de foto van het slijpwerk.                        

De engelen tellen 5, geen 7 glasdelen. De armpjes worden over de vleugel geplakt.  Tinsoldeer doet ze tevoorschijn komen.
Het slijpen is het meest tijdrovend. De delen moeten goed passen, dan zingen engelen beter. 

De tinlijnen worden straks zwart gepatineerd, ik gebruik daarom koperfolie met zwarte achterkant. Alleen de armpjes en het befje doe ik met koperkleur: dat levert straks een gouden accentje op in het engeltje.
Na het folie-wikkelen worden de delen vastgezet met push-pins. Met de scalpel worden enkele te dikke folielijntjes uitgedund. Alles wordt gesoldeerd en gereinigd: ze hebben nu mooie zilveren randjes.

Door te patineren zijn de tinlijnen effen zwart geworden. De behandeling met anti-oxidantwax doet ze mooi glanzen. Engel-gezichtjes aanbrengen en dan is het koor klaar voor de annunciatie!

Fijne feestdagen!> top
> glazen verhalen

> portfolio
> home


© 2021 Atelier GlassJohs