Glazen Verhalen
  

 

 

 

Het raam van Hannie                    

© 2022 Atelier GlassJohs


Jarenlang lagen er op een zolder  een paar glas in loodramen. Beschadigd en in delen uiteen gevallen. Donker, uitgewerkt lood. Vuil glas, stof van jaren, en vol kit- en verfresten. Wat moet je er mee?   Nou, je brengt het naar Atelier GlassJohs.               

... donker, uitgewerkt lood...

De portie bestaat uit  vier ongeveer dezelfde delen. Strakke, klassieke samenstelling in rood, blauw en geel, plus middendeel met vensterglas. De vraag was of er 4 nette raamhangers van gemaakt konden worden. Alles kan, maar er moet veel gebeuren. Schoonmaken, oud lood polijsten om het weer soldeerbaar te krijgen. Verloden waar nodig, nieuwe rand eromheen, ophangogen aanbrengen.

Het eenvoudigst is het de ramen schoon te maken en aan de zijde waar het vensterglas zit, een randlood aan te brengen. Hmm... ziet er niet erg evenwichtig uit. We gaan eerst maar eens een paar tekeningen maken van de mogelijkheden. Met Glass-Eye maken we een aantal varianten. Zo wordt aanschouwelijk gemaakt wat we hiermee kunnen doen. Dat brengt inzicht.

1.  één van de vier ramen zoals het 'van zolder' kwam

2. de kant waar 'niets' zit, voorzien van een eenvoudige rand

3. de kant waar 'niets' zit voorzien van dezelfde rand als ertegenover

4. voor het evenwicht zijn tegenoverliggende zijden gelijk gemaakt.

5. twee delen zijn gecombineerd

Variant 1.  
Onbruikbaar lood is verwijderd, de glaasjes zijn gereinigd. Het oude lood is gepolijst. Het glanst weer 'als nieuw'. Het zal in deze staat weer gesoldeerd kunnen worden. Er wordt een rand aangebracht van 10 mm staallood. 
Het resultaat is in zoverre onbevredigend dat er geen evenwichtig raam ontstaat. Het is niet 'af'.
Variant 2  geeft al wat tegenwicht, maar bij variant 3 en 4 ontstaat een compleet raam. Voor diezelfde 3 en 4 kan bestaand glas  gebruikt worden. Er ontstaan dan geen 4, maar 2 ramen.

2 ramen dus in plaats van 4. Ook goed. Het denkproces eindigde met de conclusie dat de 4 delen van 2 ramen afkomstig moeten zijn. Ze zijn ooit om onduidelijke redenen in tweeën gedeeld en opgeborgen. Dit inzicht leidt tot variant 5: de vier delen worden gecombineerd tot 2 grotere ramen. Daar gaan we mee aan de slag. Er komt bij beide ramen aan 3 zijden U-lood met staalstrip.
De bovenkant wordt voorzien van H-lood eveneens met staalstrip, daarin worden de ophang-ogen verwerkt. Dwars door de ramen, waar de delen aan elkaar komen, wordt H-lood met staalstrip verwerkt.

 

De raamdelen zijn verenigd. Nieuw staallood zorgt voor een adequate verbinding.

De bovenzijde wordt dus voorzien van 8mm H-lood met staalstrip. Er worden twee ogen in verankerd, gemaakt van 3 mm staaldraad dat uitloopt langs de gehele bovenkant. Zo wordt het gewicht over de gehele lengte verdeeld. De complete bovenkant wordt afgedekt met 10 mm U-lood waarin uitsparingen gesneden worden om de ogen doorheen te steken.

 

foto boven: twee raamdelen op proef los tegen elkaar gezet. Er ontstaat een compleet raam: variant 5.

foto onder: de nieuwe loodlijsten worden gekit. Er ontstaat stevigheid en waar gekit is, rammelt het glas niet.

De ramen hebben hun oude glorie weer terug. 

Teruggebracht in het interieur, een kleurrijke decoratie voor de woonkamer.

 

Standplaats: Oldeberkoop                                   

                 



> top
> glazen verhalen

> portfolio
> home


© 2022 Atelier GlassJohs