Glazen Verhalen
  

 

Het verguisde raam                    

© 2022 Atelier GlassJohs


Op een oude Friese boerderij kwam van achter een paneel boven een deur een glas-in-loodraam te voorschijn. Jarenlang verguisd, maar dankzij Atelier GlassJohs in volle glorie hersteld. Het raam is voorzien van nieuw lood en ophang-ogen. In plaats van de oorspronkelijke horizontale positie hangt het nu vertikaal in het volle zicht.                      

Het raam was bij een verbouwing in de jaren 70 'weggetimmerd'. Glas in lood raakte uit de gratie... Jarenlang was het zodoende aan het oog onttrokken. Gelukkig is de waardering nu anders, glas in lood heeft een come-back gemaakt. Het lood is intussen vergaan, het glas dof en aangetast.

Het lood gaat vervangen worden. De glasdelen worden één voor één behandeld.     
Het is mondgeblazen kathedraalglas in klassieke kleuren. Voor de stevigheid wordt er een bredere rand met staalinleg omheen gemaakt.
Het hele proces noemen we  'verloden'. Glas is onvergankelijk, lood gaat maar één mensenleven mee. Klik de foto om goed te zien hoe 'dood' het lood is. 

 

 

 

Het oude lood is verwijderd, de glaasjes zijn gereinigd. Een foto op de laptop maakt een onderliggende tekening overbodig.

Het nieuwe lood, H-profiel 6mm, maakt het raam 'als nieuw'.

Het verloden is klaar. Er is aan de 4 buitenzijden een U-profiel met staallood aangebracht.

Het oude glas heeft niets van zijn brille verloren. Het is klassiek, mondgeblazen Kathedraalglas.

Het rood is, zoals gebruikelijk vroeg in de vorige eeuw, vensterglas met aan beide zijden een 'opgedampt' laagje rood. In rood glas worden sporen goud verwerkt. Duur glas dus. Door deze werkwijze wordt bespaard op roodvolume, en dus in de kosten.                                       

                 

Foto's boven en onder: Kleine delen blank glas zorgen voor levendigheid. Door het reliëf  lijken objecten bij het waarnemen te bewegen. 

'Het verguisde raam' in ere hersteld.
Formaat: 89 x 25 cm
Standplaats: Tjallebert (Fr.)> top
> glazen verhalen

> portfolio
> home


© 2022 Atelier GlassJohs