Glaskunst in Heerenveen
                               
Kruiskerk               


2023 
© Atelier GlassJohs                                                                                                                                              

Kruiskerk, 1921


Kruiskerk (1921)

De Kruiskerk heeft tot 2012 dienst gedaan als Gereformeerde kerk, later behorend tot de PKN. Het gebouw heeft om technische reden de status van monument: het heeft als één der eerste kerken uit de jaren twintig van de vorige eeuw een betonnen skelet. Alle ramen, groot en klein, zijn voorzien van glas in lood. Naar protestantse begrippen zijn redelijk uitbundige en kleurrijke decoraties aangebracht. De stijl is Hollandse Art-Deco. De figuraties zijn puur decoratief, dus geen taferelen zoals we in de Rooms-Katholieke traditie kennen. Hier en daar zijn er bijbelteksten op gebrandgeschilderd: ‘Uw volk is mijn volk en uw God is mijn God, Ruth 1:16’; ‘De Heer is mijn Herder, Ps. 23:1’.  Ook dit is heel 'protestants'. Sobere teksten die naar de bijbelse boodschap verwijzen.
Het grote raam bevat een zg. roosvenster: een groot rond raam opgebouwd uit segmenten, hier geflankeerd door twee satellietvensters. De decoraties blijven overal beperkt tot gekleurde vlakjes. Vormgeving en uitvoering verwijzen niettemin naar de grote buitenlandse kathedralen. Uitvoerder van het glas in lood werk is Fa. L. Johs. van der Meulen te Leeuwarden.
De Kruiskerk is anno 2022 getransformeerd in een beschermd-wonen complex. Niet alle ramen zijn behouden gebleven. 

Trappenhuis voormalige Kruiskerk
foto: Website Heerenveen-midden

Roosvenster met satellietvensters
foto: Website Heerenveen-midden

Bijbelteksten in plaats van heiligenbeelden. Inmiddels zijn ze verwijderd omdat de Kruiskerk een nieuwe bestemming heeft gekregen.
De ramen zijn verder intact gebleven, maar grotendeels verdwenen achter nieuwe betimmeringen.

De Kruiskerk heeft een nieuwe bestemming gekregen. Stichting Allerzorg heeft het getransformeerd in een Wooncentrum voor mensen met dementie, onder de naam 'Wonen bij September'. 
Een deel van de glas in lood ramen zijn gehandhaafd.


> top

> Glaskunst in Heerenveen

> home


2023 © Atelier GlassJohs