Glazen Verhalen

 


De lamp van het Kattebos   
     
© 2022 Atelier GlassJohs


De website van het atelier levert regelmatig reacties op. Er komen mooie opdrachten uit voort. Of een vraag hoe een reparatie aan te pakken. En of we ook repareren? Jazeker. Het betrof laatst een Tiffany-lamp waarvan een aantal glasdelen waren gebroken. ‘Zet hem maar met de kapotte delen naar achteren’ was het advies van familie…. Maar dat ging de klant te ver. De lamp vormt een herinnering aan een dierbare. Gebroken glaasjes irriteren. Langs een omweg kwam de reparatieklus  bij Atelier GlassJohs terecht.

                   

 

De lamp was ooit gekocht in Zwitserland. Uitgevoerd in Tiffanytechniek. Klaprozen in alle stadia. De knop, de volle bloei, de aftakeling. En met een knappe technische kunstgreep: de groene blaadjes zijn allemaal bedekt met een klein metalen filigraan-sjabloon waardoor er minuscule blaadjes gesuggereerd worden. Prachtig effect.

De reparatie betreft een 20-tal glaasjes merendeels uit de horizontale banden in l.groen (op de foto lijkt het geel) en het wit-roze streaky-glas. Plus een paar groene blaadjes onder het metalen sjabloon.

 

Gebroken glaasjes worden uitgesoldeerd. Sommige gave glaasjes komen mee, die worden straks weer teruggeplaatst, samen met het vervangende glas. De tinlijnen mogen een zekere grilligheid  vertonen: de lamp zou er saai uitzien als de tinlijnen strak en gelijk worden. Bijgevolg mogen de benodigde stukjes glas onderling kleine formaatverschillen tonen. 

 de 'witte' band bestaat uit wit streaky-glas met rose/oranje structuren. Het vervangend glas is identiek.

de doorsnee van de kap meet zo'n 50 cm.

... kapotte glaasjes...

voor de blaadjes en de band wordt hetzelfde groene glas gebruikt. Als de lamp brandt, zal het glas geel lijken...

Alle gebroken glas gaat vervangen worden. De nieuwe tinlijnen worden gepatineerd zodat alle lijnen zwart worden. Niet al te strakke lijnen zorgen voor levendigheid.

Aan de binnenkant is goed te zien dat de groene blaadjes groter zijn. Het filigraan-sjabloon is op de buitenzijde aangebracht, met mooi effect.

Het valt op dat al het glas met de gladde zijde naar buiten is aangebracht. Ongebruikelijk: de mooiere structuurzijde zit nu aan de binnenkant. Het vervangend glas plaats ik maar op dezelfde wijze.

Het kapotte groene glas is weggehaald, het metalen sjabloon is nog aanwezig. Het zorgt er straks voor dat het lijkt of er vele kleine stukjes glas zijn aangebracht. Vergelijk eens dit werkstuk met 'de oosterse lamp' waarin daadwerkelijk duizenden minuscule stukjes glas zijn aangebracht.

 
Hieronder is het nieuwe glas ingepast: zonder en met het randje folie waarop straks de tinlijn wordt aangebracht.

 

De lamp siert weer in vol ornaat het interieur op het Kattebos
standplaats: Heerenveen> top
> glazen verhalen

> portfolio
> home


© 2022 Atelier GlassJohs