Glazen Verhalen

 


De Tweeling van Maartensdijk   
     
© 2022 Atelier GlassJohs


herkomst opdracht

De website van het atelier levert regelmatig reacties op. En die leiden tot mooie opdrachten. Zo ook deze tweeling. Atelier GlassJohs kon hier gebruik maken van het ontwerp van de Lotus. Opdrachtgeefster was geïnspireerd door  een raam dat zij elders op de site vond: 'De Lotustweeling'  En deze tweeling was op zijn beurt ontstaan door het voorbeeld in 'Een Hollandse Art-Deco', ook elders op deze site.

1a en 1b de werktekening

Het proces van glasplaat tot eindproduct omvat een reeks van stappen, bij deze opdracht aangevuld met het vervaardigen van ambachtelijk smeedwerk om de werkstukken in te plaatsen.

1. voorbereiding
     - ontwerp maken
     - werktekening printen
     - sjablonen maken
     - glaspakket samenstellen

2. uitvoering

      - snijden
      - slijpen
      - loodzetten
      - solderen

3. afwerking

      - patineren
      - kitten
      - reinigen

1. voorbereiding

1c sjablonen maken 
1d glaspakket samenstellen
- rood streaky glas 
- geel, kleurloos, groen en blauw kathedraal

werktekening standaard

Heel precies worden de maten voor de standaards bepaald. Een tekening is zeer behulpzaam.

Zorgvuldig wordt bepaald welk stukje glas op welke plek geschikt is.
De structuur in het glas mag straks in de bloemblaadjes het liefst in dezelfde richting lopen.
Bij de groene bladeren en het overige glas speelt de looprichting geen rol.


De standaards zijn vervaardigd bij Dajo Smeedwerk in Willemsoord.


Het smeedwerk is naar wens verricht. Het is ongecoat geleverd. Schilderwerk vindt plaats op het atelier: 2 x gronden, 2x aflakken, daartussenin licht schuren.

2. uitvoering

Er worden 5 soorten glas verwerkt. Onderling nogal verschillend. Het gele kathedraal kun je  'gewoon' glas noemen. Laat zich goed verwerken. Als het snijden moeite kost, ligt het niet aan het glas, maar aan de hand die de glassnijder stuurt...

Het blauw en groen is een iets dunnere Baoli. Goed te hanteren. Met voorzichtig tewerk gaan wordt er bijna geen glas verspeeld.

Het rood voor de bloem is een feest om mee te werken. Wat een mooi glas! Ik zoek voor de binnenste blaadjes telkens een lichter deel uit de glasplaat. Het resultaat is verbluffend. Prachtig rood wanneer het volle licht er doorheen gaat. Kleurnuancering te over bij licht 'van voren'. 

Het kleurloze glas tenslotte blijkt het lastigst te verwerken. Het is iets dikker en lijkt ook harder. Hier ontstond het meeste glasafval, mede door de onregelmatige vorm van de glasdelen.

Het glas ligt gesneden

Eén voor één worden de glasdelen geslepen. Een exacte pasvorm zal straks het loodzetten vergemakkelijken. Per raampje zijn er 50 glasdelen. Het kost me 2 dagdelen voor alles geslepen is. 

Het slijp-proces is een natte klus. Er dient constant ruim water toegevoerd te worden op glas en  slijpdoorn. 

De grote groene bladeren worden voorzichtig behandeld: kwetsbaar glas. Bij druk vanaf de bovenkant kan het makkelijk breken. Ze overleven gelukkig alle 6 de slijpfase.

De twee lotussen gaan gelijk op. Let op de nuanceverschillen in de bloemblaadjes. Straks als het raam staat en het licht gaat erdoor toont de lotus zich in effen rood...

De volgende fase is het loodzetten. Er wordt 6 mm H-lood gebruikt. Zijkanten en bovenkant worden uitgevoerd met 8mm U-lood. Zo'n raampje gaat  toch nog 5 meter lood in. 

foto links: de eerste glasdelen zijn gezet. Rechts: het zetten vordert. (klik foto voor groot)

Vóór het solderen volgt de belangrijke fase van het corrigeren. Zorgvuldig wordt gekeken of de loodstrips de onderliggende tekening volgen. Met hamertje en loodmes wordt, waar nodig, het lood in positie gebracht. Vervolgens worden, als voorbereiding op het solderen, de kruispunten plat gestreken. Het meeste lood wordt eveneens dichtgestreken. Het lood wordt open gelaten waar straks gekit gaat worden.

Als de eerste zijde gesoldeerd is, kan het raam rechtop staan. Altijd een bijzonder moment: voor 't eerst gaat het licht door het samenhangende tafereel. Het raam wordt gekeerd. Voor de tweede zijde gesoldeerd wordt, vinden eerst weer correcties en het voorbereidende dichtstrijken plaats.  

Foto rechts: GlassJohs inspecteert het voorlopige resultaat. Let op de deur van het atelier: ook 'made by Atelier GlassJohs'.

... voor 't eerst het licht erdoor... 

 

 


.... en op proef geplaatst in de standaards ...

3. de afwerking

Na het solderen volgen nog een paar bewerkingen:  reinigen, patineren, kitten, opnieuw reinigen.

Vóór het patineren wordt er grondig gereinigd en ontvet.

 Het patineren geeft een egaler resultaat als alle resten van het vloeimiddel dat gebruikt is bij het solderen, verwijderd zijn.

 

De Tweeling met licht van binnen uit

 

Het resultaat is naar wens. Let op het verschil in presentatie bij uiteenlopende belichting.

De Tweeling bij daglicht van buiten naar binnen

'De Tweeling van Maartensdijk'
formaat 47 x 45 cm
Lotusmotief met Kathedraal rand,
2 x 50 glasdelen

standplaats: Maartensdijk
© 2022 Atelier GlassJohs


 

Nawoord: Inmiddels staan er 4 identieke voorzetramen in de koetsierswoning te Maartensdijk



> top
> glazen verhalen

> portfolio
> home


© 2022 Atelier GlassJohs