Vuurwerkramp                                                     

© Atelier GlassJohs


Mei 2000 gebeurde de vuurwerkramp in Enschede. De wijk Roombeek werd met de grond gelijk gemaakt. Er vielen doden en gewonden. Honderden huizen en een aantal fabrieken raakten zwaar beschadigd.
De gemeente Enschede heeft de herbouw van de wijk voortvarend aangepakt. Op de plaats waar de vuurwerkfabriek stond, is nu een plantsoen met een herdenkingsplek. Eromheen verrees het nieuwe Roombeek met eengezinswoningen, kantoren, winkels en flats.
Op de hoek bij het plantsoen verscheen in 2008 een bijzonder gebouw, ontworpen door Claus & Kaan. Het beheerst door z’n hoogte en bijzondere vorm de omgeving: de Eekenhof.

                                                                                   de Eekenhof

Op de 9e verdieping wonen vrienden van GlassJohs. Aanleiding genoeg om een raam te ontwerpen dat iets vertelt over de plaats waar dit gebouw staat: Roombeek.

Het tafereel bevat drie scènes. Links een suggestie van Enschede. Midden: contouren al spelend met de dimensies, verwijzen naar de Eekenhof. Rechts een impressie van de vuurwerkexplosie. De fabriek wordt weggeblazen. Zelfs lood en glas van het glas-in-lood moeten het ontgelden. De schokgolf is van rechts naar links te zien.

Formaat: 974x421 mm
Techniek: combi Glas in Lood / Tiffany
Aantal glasdelen: 149, in 15 soorten met 23 kleurvarianten
Kader en ribben zijn van 8mm H-lood, waarvan 3 vertikalen staallood; de contouren van het gebouw 6mm H. Er is 400 gr. tin gebruikt. Tin en lood zijn gepatineerd.

Klik hier voor de 'making of'.
Klik hier voor het raam in het interieur.

      
detail 'de Vuurwerkramp'


 


> Making of
> Interieur
> Portfolio
> Home


 2008 © Atelier GlassJohs