'It Takes Two'  koperfoliewikkelen                                               
© Atelier GlassJohs 


Het tiffany-gedeelte 

Waarom Tiffany?
Het lijkt voor de hand te liggen om het gehele werkstuk in Glas in Lood uit te voeren. Makkelijker, sneller. Toch kies ik bij het middengedeelte voor de tiffany-techniek. Kijk eens naar de twee glasdelen hieronder. Lood is buigzaam, maar het is niet zo flexibel dat het de grillige vormen van deze glasdelen kan volgen. In Tiffany lukt dat wel. Bovendien kunnen kleine stukjes glas verwerkt worden, wat bij Glas in Lood niet gaat doordat de loodbanen breder zijn en, zoals gezegd, minder flexibel. Tiffany kent dus minder technische beperkingen in de uitvoering. Bijgevolg geeft dat de ontwerper meer vrijheid. 
Het lijnenspel van het ontwerp wordt levendiger door de afwisselende lijndiktes. De tinlijnen variëren straks van 2 tot 4 mm, het lood is 6 en 8 mm.


Voorbereiding
Het in lood gezette glas ‘zweeft’ iets boven het werkblad, doordat het rust in de wang van het loodprofiel. De tiffany glasdelen worden los in het open gedeelte gepuzzeld. Een laagje karton van 2 mm in het middengedeelte zorgt ervoor dat  het glas op de juiste hoogte komt. Zonder deze maatregel zou het te diep komen te liggen.


Folie-wikkelen

                                      
                              onmogelijke vormen om in lood te zetten, mede daarom de keuze voor de tiffany-techniek

Elk glasdeel wordt rondom voorzien van koperfolie, waardoor de tinsoldeer straks de delen kan verbinden. Ik gebruik glas van  3 en van 4 mm dikte; dat betekent dat er  smaller en breder folie gebruikt wordt om bovenop uiteindelijk gelijke breedtes te krijgen. Ik heb een houder waarin een keuze uit minstens 5 rollen folie: diverse breedtes en diktes, waaronder 2 breedtes met zwarte achterkant. Het glasdeel wordt precies in het midden van de foliestrook geplaatst om aan boven- en onderkant gelijke foliebreedte te bereiken. Voorafgaand wordt het glas zorgvuldig schoongemaakt (ontvetten en stofvrij-maken). 
Op de volgende foto is duidelijk te zien welke delen in lood gezet, en welke delen in Tiffany uitgevoerd zijn.

 het begint er aardig op te lijken, maar alle glasdelen liggen nog los 

                                                                                                                                 > naar volgende fase corrigeren


 

< naar 'It Takes Two'
< naar portfolio 
< home


© Atelier GlassJohs