Blasiusraam, een restauratie (2006)                    
© Atelier GlassJohs


 

                  
Klik op een icoontje voor vergroting

Het raam is samengesteld uit twee dezelfde bovenlichten van de achterramen uit een pand in Amsterdam-Oost. Dit huis dateert van rond 1910. Het glas in lood is bij de bouw geïnstalleerd. Het vormde de enige afscheiding tussen buiten en binnen, zoals destijds gebruikelijk. Bij een renovatie werden ze niet herplaatst, en zo kwamen ze terecht in Atelier GlassJohs.

Het centrale deel is gerestaureerd  naar het origineel. De rand is nieuw ontworpen met gebruikmaking van glas uit een tweede, identiek raam. Het oorspronkelijke raam bevatte een sobere rand, met hier en daar een paarse en een groene strook Kathedraalglas. Er zijn zeldzame kleuren gebruikt, zoals de smalle stroken goudbruin (’brons’) in het centrumdeel. Voor de productie van deze kleur zijn sporen goud  benodigd. Het kobaltblauw is bijzonder krachtig van kleur. Al het glas behalve het rood is ambachtelijk vervaardigd. Dikte en structuur vertonen de kenmerkende variaties.

Het rood is toegevoegd voor de levendigheid, maar het is nieuw glas, type: Waterglas, fabrieksmatig geproduceerd.

Het lood is vernieuwd. Er zijn H-profielen van 8 mm breedte gebruikt. Enkele doorlopende profielen hebben een staalkern. Het raam is tweezijdig gekit. Het was oorspronkelijk iets groter, het formaat is aangepast aan de nieuwe plek: 665 x 1025 mm.

Standplaats sedert de restauratie in 2006: Heerenveen.

    de nieuwe plaats      GlassJohs in actie


 

> naar top deze pagina
> naar pagina Glas in Lood
> naar Portfolio
> home


 © Atelier GlassJohs