Glazen verhalen
Liturgisch glas voor  Trinitas  
    
 © Atelier GlassJohs


In Heerenveen is in 2012 een multifunctioneel kerkgebouw geopend: Trinitas. Kerken worden tegenwoordig gesloten, hier is daarentegen een nieuwe  geopend. Het gebouwencomplex omvat een grote en een kleine kerkzaal, vergaderruimtes en zelfs een Grand-Café.  Naast de kerkdiensten worden er concerten gegeven en minsten drie koren repeteren er wekelijks.

Voor de grote kerkzaal is liturgisch meubilair ontworpen. Ik ben bij de ontwikkeling daarvan nauw betrokken geweest.  De meubels hebben alle een onderstel van CorTen-staal, met daarop resp. een glazen doopschaal  met een doorsnede van 90 cm, een aantal andere schalen, en een glazen tafelblad van 2.40 meter lang en een meter breed. Tenslotte een rechthoekig glazen blad voor de lezenaar.  Al het glas is vervaardigd met de fuse-techniek, een samensmeltingsproces, waarbij rijke structuren in het materiaal aangebracht zijn. Het glas is 'levend', de vorm grillig.
De glazen delen zijn ontworpen in nauwe samenwerking met Brenda Bleijenberg van Glasatelier Het glazen Nest te Oldenzaal.  Zij heeft in haar atelier het fuse-proces uitgevoerd. Alleen het tafelblad heeft zij, vanwege de grote omvang, gefused in de oven van Splinter en de Vosch, toevallig vlakbij Heerenveen, in Ouwsterhaule (tegenwoordig gevestigd in Langweer).  Daar staat een oven voor werkstukken van meer dan twee meter.

                   
                      doopschaal                                                     onderstel voor kaars                                  lezenaar

hpim1552jpg-1.jpg      tafelblad        hpim1556jpg-1.jpg   

Het tafelblad is gefused met zes lagen glas. De structuur kwam tot stand door manipulatie van onderliggend keramiekvilt  met uiteenlopend reliëf, waarin het smeltende glas het gewenste uiterlijk kreeg. In het blad zijn vertakkingen verschenen in een rijk gestructureerd geheel. De bovenkant is glad en licht welvend. De opbouw van het glas in de oven was achteraf het meest delicaat. Er was van te voren een tekening 1:1 gemaakt met de vertakkingen en aanwijzingen voor het gewenste reliëf.  Het resultaat benaderde het ontwerp dicht, hulde aan Brenda Bleijenberg.  Alles staat nu op zijn plaats in de kerkzaal, het is een feest als de zon erop schijnt. 

  
                    
       gedenkschaal                    liturgische tafel                                        bijpassende tafeltjes voor liturgische schikking

Alle delen zijn gecreëerd uit kleurloos glas. Door de rijke structuren heeft het licht daarop een mooie uitwerking. En misschien krijgt de kerk later gekleurde ramen, zie voor het ontwerp Glazen Verhalen van GlassJohs: Ramen voor Trinitas. We zien de kleur in gedachten al neerdalen op de glazen onderdelen.
De CorTen-stalen onderstellen zijn deels ontworpen en geheel vervaardigd door Constructiebedrijf Gebr. Van der Molen te Nieuweschoot, met tekenwerk van Douwe van der Molen.


 

> naar Glazen verhalen van GlassJohs Ramen voor Trinitas
> naar Glazen verhalen
> home 


 © 2014 Atelier GlassJohs