Glazen Verhalen


Het dagelijkse leven    

  © Atelier GlassJohs                                                                                           de Glazenier


 

In de loop van de tijd  heeft GlassJohs  voor verschillende opdrachtgevers een drietal paneeltjes voorzien van een koperen lijst en ophangogen. Het lood was  uitgezakt en de kaders getroffen door breuk.
Er bestaan talloze varianten van deze raampjes. In een enkel geval zijn ze ambachtelijk vervaardigd, maar meestal is het in serie geproduceerde kitsch.   Afbeeldingen van schepen, gebouwen, ambachten, landschapjes, portretten, familiewapens. Ze zijn populair doordat ze relatief goedkoop zijn,  zeker als ze in een oplage  vervaardigd zijn, terwijl ze ogen als een 'echt' gebrandschilderd raam. Niettemin zijn er binnen het genre fraaie voorbeelden. Dan zien we unieke kunstwerkjes, zoals 'Athene' en 'Demeter', (afbeeldingen onderaan), ambachtelijk gebrandschilderd en in lood gezet in Atelier Aquino te Wolvega, door Bea Koning. Zo kan het ook!

De gebruikelijke procedure is dat de kleurvlakken aan de ene zijde worden ge(brand)schilderd, aan de andere zijde wordt de tekening aangebracht, met zwarte pen of in krastechniek. Dit levert illustratieve kunstwerkjes op, die in de authentieke gevallen ambachtelijke vaardigheid vergen. Meestal maakt de producent zich ervan af: het tafereel wordt aan één zijde erop geschilderd of gedrukt, waarbij het plaatje niet zelden van anderen nageaapt wordt, zie de drie 'Boeckdrukkers' hieronder. Het charmante hoogtepunt (ook van kitsch) staat hierboven: de Glazenier, waarvan ook hier alleen het lijstje ambachtelijk handwerk is, recentelijk vervaardigd door Atelier het Elfenmeer (Groenlo). Aandoenlijk, maar authentiek is het herdenkingspaneeltje 'Wel gebogen, Niet gebroken', zie onderaan. Klik de foto's voor vergroting.
Zie ook op deze site de aparte pagina's van de Electriciën en de Sint Willibrordus

de Sint Willibrordus buiten-de-veste, Amsterdam

de Electriciën

de Doedelzakspeler

'Berglandschap met Watermolen'

de Apotheker

de Blaesbalckemaker

de Bloemenverkoopster

de Glas in Loodzetter

de Kleermaker

de Schaapherder

de Schoenmaaker

de Timmerman

Oldenhove, Leeuwarden

de Waag, Leeuwarden

het Dagelijks Brood

de Backer

Portret Adellijke Dame

 het Dankoffer

Quiriniusmünster, Neuss (D)

Haus Coull, Straelen (D)

Kasteel Hoensbroek

de Jacht

de Hooioogst

de Distillateur

de Drucker

de Boeckdrukker

de Boeckdrucker

de Boerenbruiloft, naar Pieter Brueghel (Gerard Swaenepoel)

de Herberg, naar Jan Steen

Kinderspelen, naar Pieter Brueghel, (Gerard Swaenepoel)

de Griekse godin Athene
Atelier Aquino, Bea Koning

Demeter
Atelier Aquino, Bea Koning

Herdenkingspaneel
'Wel gebogen Niet gebroken'