Glazen Verhalen
  

Het
 Theemeubel  
                
© Atelier GlassJohs

Wit.jpgIn de hoedanigheid van CuriJohs bezit GlassJohs een bescheiden collectie olielampen. Een flink deel is ondergebracht in een glazen vitrine.

Een klein aantal staat in een dressoir uit de jaren 30 van de 20e eeuw. Het dressoir is verrijkt met houtsnijwerk, en de deur van het middenvak heeft glas in lood. Blank glas, voorzien van een eenvoudig slingermotief. 

                                
       

Dergelijke motieven kwamen veel voor in de meubeldeurtjes van die tijd. Telkens werd blank glas gebruikt voor een glas in loodraampje met een eenvoudig ontwerp. Een drietal voorbeelen:

                             

Onlangs kreeg ik zo’n deurtje ter reparatie aangeboden: in dit geval uit een theemeubel. Deze keer voorzien van een bloemmotief (linker foto hierboven). Gebroken glasdelen, een bol staand ruitje. Eenvoudig opnieuw te maken. Opdrachtgeefster hechtte niet aan het bloemmotief: ik heb mede daarom een alternatief ontwerp gemaakt en uitgevoerd. Het glas is nu licht getint, en voorzien van decoratiestreepjes.

                 

Intussen is het meubeltje geschuurd en in de was gezet. Samen met het nieuwe glas in looddeurtje kan het er weer een eeuw tegen (foto's: Nynke Bakker).

                                zo was het:                                                                              en zo is het nu:> top
> glazen verhalen

> portfolio
> home


© Atelier GlassJohs